भाषा तथा साहित्यसँग सम्बन्धित महत्वपूर्ण वस्तुगत प्रश्नोत्तर « प्रशासन
prasaLogo
२६ श्रावण २०७५, शनिबार

भाषा तथा साहित्यसँग सम्बन्धित महत्वपूर्ण वस्तुगत प्रश्नोत्तर


प्रकाशित मिति : 11 August, 2018 3:50 pm

१. चर्चित मदन पुरस्कार पुस्तकालयको पुरानो नाम के थियो ?
A. जगदम्बा कुमारी पुस्तकालय ।
B. कमलको नेपाली संग्रह ।
C. राजधानी पुस्तकालय ।
D.  नेपाल पुस्तक संग्रह ।

२. देहायका कृति र रचनाकारहरुबिच जोडा मिलाई कोडबाट सहि उत्तर छान्नुहोस् ।

कृति रचनाकार
a.    छाँगो र छाँया 1.    हुतराम बैद्य
b.    बाग्मति बाँचिरहोस् 2.    फणिन्द्रराज भट्टराई
c.    सोताला 3.    डोरबहादुर विष्ट
d.    न्याउलीको पुकार 4.    अलिमियाँ


A. a-2, b-1, c-3, d-4
B. a-1, b-2, c-3, d-4
C. a-3, b-2, c-1, d-4
D. a-4, b-1, c-4, d-3

३. माध्यमिककालिन नेपाली कविता ‘कुखुरा कराए’ कुन कवितासंग्रहमा प्रकाशित भएको थियो र सो कवितासंग्रहका लेखक को थिए ?
A. ऋतुविचार, लेखनाथ पौड्याल
B. पिकदूत, मोतिराम भट्ट
C. सुक्तिसिन्धु, मोतिराम भट्ट
D. माथिका कुनैपनि होईनन्

४. नेपाली साहित्यमा तरल कवि भन्नाले तलका मध्ये कसलाई चिनिन्छ ?
A. इमानसिंह चेम्जोङ
B. फणिन्द्र नेपाल
C. शम्भुप्रसाद ढुङ्गेल
D. सिद्धिचरण श्रेष्ठ

५. नेपाली साहित्य सम्बन्धी देहायका आन्दोलनहरु र मिति बिच जोडा मिलाई कोडबाट सहि उत्तर छान्नुहोस् ।

आन्दोलन मिति
a.    हलन्त बहिष्कार आन्दोलन 1.  वि.सं. २०२३
b.  आयामेली आन्दोलन 2.    वि.सं. १९६५
c.    झर्रोवादी आन्दोलन 3.    वि.सं. २०२०
d.  राल्फा आन्दोलन 4.  वि.सं. २०१३

A. a-2, b-4, c-3, d-1
B. a-1, b-4, c-3, d-2
C. a-3, b-4, c-2, d-1
D. a-2, b-3, c-4, d-1

६. SKIB Group के सँग सम्बन्धित छ?
A. कविता
B. उपन्यास
C. चित्रकला
D. संगित रचना

७. “Nepal Strategy for survival” पुस्तकका लेखक तलका मध्ये को हुन् ?

  1. Leo E Rose
  2. R.P. Barston
  3. King Birendra
  4. D. John Malcon

८. तलका कथनहरु सम्बन्धमा विचार गर्नुहोस् ?
A. नेपालमा १२५ भाषाहरु बोलिन्छन् ।
B. खालिङ भाषा भोट बर्मेलि भाषा समूदायमा पर्दछ ।
C. नेपालको सुदुरपश्चिम क्षेत्रमा बोलिने डोटेली भाषाको लीपीलाई देवनागिरी भनिन्छ ।
D. खडिया भाषा आग्नेय भाषा परिवार अन्तर्गत पर्दछ ।
A. सबै सहि
B. a. गलत B, c, d सहि
C. a र d गलत b र c सहि
D. सबै गलत

९. नेपालको पाल्पा, तनहुँ र चितवन जिल्लामा बोलिने दरै भाषासँग सम्बन्धित दरै–नेपाली–अंग्रेजी शब्दकोषका लेखक तलकामध्ये को हुन् ?
A. सुरजकुमार दराई
B. राजकुमार दराई
C. रामकुमार दराई
D. माथिका तिनवटै

१०. विभिन्न भाषा र वर्णमालासँग सम्बन्धीत तलका तथ्यहरु बिच जोडा मिलाउनुहोस् ।

भाषा वर्णमालाको संख्या
a.    जर्मन 1.    २०
b.  स्पेनिस 2.    २६
c.    ल्याटिन 3.    ४४
d.    संस्कृत 4.    २२

A. a-1, b-2, c-4, d-3
B. a-2, b-1, c-3, d-4
C. a-3, b-1, c-2, d-4
D. a-2, b-1, c-4, d-3

११. नेपाली साहित्यमा अत्यधिक महत्वपूर्ण नेवारी भाषामा कतिवटा लीपी प्रचलनमा रहेका छन् ?
A. ११
B. १२
C. १३
D. १४

१२. तलका कथनहरु सम्बन्धमा बिचार गर्नुहोस् । ?
a. गुरुङ भाषालाई तमु भाषा पनि भनिन्छ ।
b. लेप्चा भाषाको मूल थलो सिक्किम हो ।
c. खाम भाषा देवनागिरी भाषामा लेखिएतापनि यो भोट बर्मेलि भाषा परिवार अन्तर्गत पर्दछ ।
d. नेपालमा सबैभन्दा बढी भारोपेली भाषा परिवारका भाषा बोलिन्छन् ।

A. सबै सहि
B. ब र म मात्र ठिक
C. ब, द र म मात्र ठिक
D. सबै गलत

१३. तलका मध्ये संस्कृत भाषा अध्ययन अध्यापन हुने विदेशी विश्वविद्यालय र विश्वविद्यालय रहेका देशबिच जोडा मिलाई कोडबाट सहि उत्तर छान्नुहोस् ।

विश्वविद्यालय देश
a.    Trobe University 1.    भारत
b.    Heidelberg University 2.    अष्ट्रेलिया
c.    Amity University 3.    जर्मनी

A. a-2, b-3, c-1
B. a-2, b-1, c-3
c. a-1, b-2, c-3
D. a-1, b-3, c-2

१४. नेपाली भाषा साहित्यको पहिलो नारी सिर्जना मानिने ‘राजधर्म’ कृतिका रचयिता को हुन् ?
A. राजल्लदेवि
B. ललित त्रिपुरा सुन्दरी
C. विद्यादेवी दिक्षित
D. ग्रेटा राणा

१५. तलका कथनहरु सम्बन्धमा बिचार गर्नुहोस् ?
a. नेवारी साहित्यको उर्वर काल भनेर मल्लकाललाई चिनिदैन ।
b. पृथ्वी प्रज्ञा पुरस्कार हरेक ३/३ वर्षमा प्रदान गरिन्छ ।
A. a ठिक b बेठिक
B. b ठिक a बेठिक
C. दुबै ठिक
D. दुबै बेठिक

Answer Key:

1 B 9 B
2 A 10 D
3 C 11 D
4 B 12 A
5 D 13 A
6 C 14 B
7 A 15 D
8 B

लोकसेवा सम्बधी सबै शृंखलाहरु हेर्नकोलागी तलको लिंकमा क्लिक गर्नुहोला :

http://www.prasashan.com/category/loksewa/


प्रस्तुतीः
भोजराज भट्ट
केदारप्रसाद खतिवडा


 

Tags :
प्रतिक्रिया दिनुहोस