मंसिर २५ गते, २०७५

धर्म तथा संस्कृतिसँग सम्बन्धित वस्तुगत प्रश्नोत्तर

१. तलको भनाइहरूमध्ये कुन गलत छ ? छनोट गर्नुहोस् ।
A. नेपालका उन्नत जनजाति भनेर नेवार र थकालीलाई चिनिन्छ ।
B. राजी जातिको बासस्थान दाङ जिल्लामा रहेको छ ।
C. नेपाली साहित्यमा धेरै श्लोक भएको धर्मग्रन्थ ‘चन्द्रयुग’का लेखक चन्द्रप्रकाश न्यौपाने हुन् ।
D. ठुली छोरीको वडानी पूजा भनी व्रतबन्ध गर्ने चलन डोल्पो जातिमा छ ।

२. फारसी धर्मको पूजास्थल अग्नि मन्दिर हो भने सो धर्मको पवित्र धार्मिक ग्रन्थ कुन हो ?
A. जेन्द आवेस्थ
B. गुरुद्वार
C. बाइवल
D. कुरान

३. तल दिइएका तथ्यहरूबीच जोडा मिलाई कोडबाट सही उत्तर छान्नुहोस् ।

धर्म संस्थापक धार्मिक ग्रन्थ
A. बौद्ध  1. हजरत मुसा i. त्रिपिटक
B. इसाई 2. पैगम्वर मोहम्मद  ii. कैवाला
C. इस्लाम 3. जिसस क्राइष्ट  iii. बाइवल
D. यहुदी 4. सिद्धार्थ गौतम iv.  कुरान

A. a-4-i, b-3-iii, c-2-iv, d-1-ii

B.a-4-iv, b-4-i, c-1-iii, d-2-ii

C.a-4-i, b-3-iii, c-2-v, d-1-ii

D. a-3-i, b-2-iii, c-4-ii, d-2-iv

४. पशुपतिमा विशेष पुजाको सुरुवात …..बाट भयो ।
A. वि.सं. २०२४
B. वि.सं. २०२२
C. वि.सं. २०२६
D. वि.सं. २०२७

५. आधुनिक भाषाका पिता भन्नाले अब्राहम नोम चोम्स्कीलाई बुझिन्छ । निज कुन देशका नागरिक हुन ?
A. अमेरिका
B. बेलायत
C. युगाण्डा
D. बोलिभिया

६. तल दिइएकामध्ये कुन कथन गलत छ ? छनोट गर्नुहोस् ।
A. सबैभन्दा धेरै दुई हजार बुद्धको मूर्ति भएको गुफा चिनमा छ ।
B. राजी जातिको बासस्थान दाङ जिल्लामा छ ।
C. दुवै सही
D. कुनै पनि होइन ।

७. नेपालमा प्यागोडा शैलीको विकास कति औँ  शताब्दीमा भएको हो ?
A. १४ औ शताब्दीमा
B. १५औँ शताब्दीमा
C. १६औँ शताब्दीमा
D. १८ औँ शताब्दीमा

८. पशुपति आर्यघाटको विरुपाक्षको मूर्ति कुन कालको कलाकृति हो ?
A. शाहकाल
B. गोपालकाल
C. किराँतकाल
D. लिच्छवी काल

९. नेदरल्याण्डकी महारानी जुलियनाबाट “Officer of the order of arrange naso” सम्मान प्राप्त गर्ने साहित्यकार को हुन् ?
A. भिमनीधि तिवारी
B. वालकृष्ण सम
C. गुरुप्रसाद मैनाली
D. लक्ष्मीप्रसाद देवकोटा

१० सहलेश नाच कुन जातिले नाच्ने नाच हो ?
A. दनुवार
B. माझी
C. सतार
D. थामी

११.त्रिभुवन विश्वविद्यालयले नेपाली भाषालाई परीक्षाको माध्यम भाषा कहिलेदेखि बनाएको हो ?
A. वि.सं. २०३१ फाल्गुन १२
B. वि.सं. २०१८ वैशाख ३०
C. वि.सं. २०४४ बैशाख ११
D. कुनै पनि होइन

१२ नेपालमा हरेक वर्ष मुक्ति दिवस कहिले मनाइन्छ ?
A.भाद्र १
B.आश्विन १
C.पौष २७
D.फागुन २७

१३ नाचहरू सम्बन्धमा देहायकामध्ये गलत विकल्पको छनोट गर्नुहोस् ।
A. धान नाच लिम्बु समुदायसँग सम्बन्धित छ ।
B. पाङ्दुरे नाँच मगर समुदायले नाच्ने नाच हो ।
C. तरवार नाच र लठ्ठी नाच थारुहरूको संस्कृतिसँग सम्बन्धित छ ।
D. वालन नाच नेवार समुदायले नाच्ने परम्परागत नाच हो ।

१४. सटही विवाह कुन जातिमा प्रचलनमा छ ?
A. सतार जाति
B. राजी जाति
C. माझी जाति
D. कुनै पनि होइन ।

१५. देहायका कथनहरू सम्बन्धमा विचार गरी सही उत्तर पत्ता लगाउनुहोस् ।
a. वाजपरीक्षा नामक प्राचिन पुस्तक वैद्य विद्यासम्बन्धी भएको मानिन्छ ।
b. प्रायश्चित प्रदीप नामक प्राचीन पुस्तक मोहनिविद्यासँग सम्बन्धित भएको मानिएको छ ।
विकल्पहरूः
A. a मात्र सही
B. b मात्र सही
C. दुवै सही
D. दुवै गलत

उत्तरहरू मकः

1 D 9 A
2 A 10 A
3 A 11 B
4 B 12 A
5 A 13 D
6 C 14 B
7 A 15 A
8 C

लोकसेवा सम्बधी सबै शृंखलाहरु हेर्नकोलागी तलको लिंकमा क्लिक गर्नुहोला :

http://www.prasashan.com/category/loksewa/

 


प्रस्तुति

भोजराज भट्ट
केदारप्रसाद खतिवडा


 

श्रावण २५ गते, २०७५ - ११ः१६ प्रकाशित

प्रतिकृया लेख्नुहोस्:

gsdfs dfg